zaterdag 2 januari 2016

Het gaat er niet om welk pad je gaat, maar welke sporen je achterlaat. Jan Bargeman.


 

 

Lees ‘m nog ‘s. De uitspraak is van Jan Bargeman. Jan Bargeman oorspronkelijk uit Borculo is ereburger van de Stad Lochem. Jan overlijdt op 79-jarige leeftijd in oktober 2015. Ik ken Jan sinds maart 2003, wanneer de eerste exemplaren van mijn eerste boek “Da’s mooi voor Lochem” worden uitgereikt in de gerestaureerde synagoge van Lochem. Lochem mijn geboortestad. Jaren daarvoor zit ik al in het Comité van Aanbeveling ter bevordering van de restauratie en een aanbeveling de verbouwingskas te spekken. De synagoge is niet meer in gebruik als sjoel. De Joodse bevolking van Lochem is gedecimeerd. De sjoel waar mijn Vader z’’l in 1924 bar mitswa wordt. De grote motor achter de restauratie en daarmee het in ere houden is het echtpaar Boerman-Maas. Door verhuizing dragen zij de vrijwillige werkzaamheden over aan onder andere Jan Bargeman. De vicevoorzitter. Jan is weliswaar gepensioneerd als rector van het Staring College, geen van zijn kwaliteiten verdwijnen. Tijdens de boekuitreiking meldt Jan en passant dat ik de groeten krijg van Frans van Dijk. Mijn meester van de vierde klas lagere school. Niet veel later zijn wij weer de beste vrienden. En dát is zo.

Jan Bargeman legt een exemplaar van mijn boek prominent in één van de vitrines in sjoel. In het Achterhoeks is berg barg. Het dorpje Barchem, onder de rook van Lochem. Betekent: huis op de berg. Bargeman, een inwoner uit Barchem, of de man die woont op of bij de berg. Van Borculo al snel naar Lochem. Jan wijdt zijn leven aan de sjoel en dat wat er mee te maken heeft. Jan is ook de inspirerende kracht achter het Westerbork project. Kinderen uit de hoogste klas van het basisonderwijs, van uit de gehele Achterhoek krijgen les. Van Jan op de scholen zelf, dan een excursie naar de sjoel in Lochem, met Jan als dé docent en verder een bezoek met de klas aan Westerbork. Ik heb een foto van Jan bij het door Ralph Prins vervaardigde monument aldaar. De gekrulde rails. Ik herinner me dat Avital en ik daar spontaan  honderden tranen laten vloeien. Jan Bargeman organiseert ook de tentoonstelling van de werken van mijn favoriet H.N. Werkman! De druksels (schilderijen) ter illustratie van de ‘Chassidische legenden’ van Martin Buber. Tijdens de laatste lezing krijgt Jan de erepenning behorend bij het ereburgerschap van Lochem. In de zomer van 2013 zijn Jan en zijn lieve echtgenote Thea ook aanwezig in Amstelveen bij de overhandiging van de eerste exemplaren van mijn zesde boek “Wejiwrech”. Als ook eerder bij mijn vierde boek.

Jan Bargeman wordt door iedereen geprezen voor zijn betrokkenheid en gedrevenheid. Zijn drive en commitment. En ik adstrueer dat graag met het volgende voorbeeld. Een paar jaar terug, 2012, organiseert mijn bridgeclub ‘Minerva’ het jaarlijks uitje. Nu een week end naar Lochem. Bridge, eten, ontspanning. Ik vraag Jan –indien er belangstelling is- of de sjoel open mag op (mind you!) zaterdag, Sjabbat. Een grote groep gaat mee, maar is niet snel van Jan af. Tuurlijk koffie, maar ook een inleiding van zeker een uur. Iedereen is onder de indruk van zoveel bewogenheid en deskundigheid. 

Het is zomer 2015. Mijn suikernicht Irith, ook in Lochem geboren, vergezelt mij naar het UMC Utrecht. Een gesprek met één van de specialisten. Nadien drinken wij een kop koffie en….verrek… wie zitten daar? Thea en Jan Bargeman. Ik weet al dat Jan ernstig ziek is. Héél ernstig. Zij zitten ook aan de koffie en wij schuiven aan. Ontspannen praten wij over en weer. Een prachtig mooi moment en dus ervaring van reflectie en contemplatie. De laatste maanden speelt Frans van Dijk bij Jan thuis, alleen voor Thea en Jan, op zijn viool. Verzin er een beeld bij, dat zegt meer dan duizend woorden.

Steeds als ik aan Jan Bargeman denk, dan denk ik aan een rechtschapen vriend. In het Jiddisch heet dat “resjaffen”. Echter met een méér dan dierbare connotatie.

Jan  Bargeman: hem te gedenken strekt tot eer. Hij rust in vrede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten