dinsdag 12 november 2013

Uitgebreid


Zelf ben ik al lang uitgebreid. Het laatste breiwerk dat ik kreeg is mijn rood-witte Ajax shawl. Met trots. Verder brei ik niet. Vroeger had je al geitenbreiers op televisie; hét moment om allemansvriend Jan des Bouvrie de kop om te draaien. Er zaten toen nog draaiknoppen op de tv en je ging zo van Nederland 1 naar 2.

Vandaag de dag moeten we het doen met Jeroen Krabbé, Frits Barend en Jack van Gelder. Gelukkig is het toilet dichtbij. De beste vrienden zijn ze van Prins Bernhard, Harry Mulisch, Barbra Streisand. Je gelooft je eigen ogen niet. Op het moment dat deze geitenbreiers op de televisie verschijnen beslaat mijn multi-vocaal en op de tast switch ik op de afstandsbediening. Let wel: deze drie heren zijn om de drommel niet representatief voor de Joods Nederlandse bevolking en ook niet voor de echte vrienden van Bennie, Harry en Bar. Wel knap is het dat zij hun tooches overal zo in draaien dat zij vaker op het beeldscherm zijn dan het testbeeld.

Zo’n dagelijks twee uur durend testbeeld is De Telegraaf op televisie. Je wordt - net als in de krant - belazerd en bedonderd waar je bij zit. Zou dat met het verleden van de krant te maken hebben? Ten eerste wordt het eerste uur in het tweede uur herhaald. Dus tweemaal geen nieuws. De K3 (dat gehalte) jolige dames liggen in een deuk en zelfs Merel Westrik zou zo maar de dochter van Andries Knevel kunnen zijn. Zou hij in mediatraining zitten? De dames hebben vermoedelijk ook hun t. ergens ingedraaid. Anders kan ik het niet bedenken.
De grootste fout die je kan maken is om als krantenjongen televisie te maken. Een televisiemeisje moet je ook niet achter de drukpers zetten. Als wij het eens zijn dat een krant anders is dan televisie, anders dan een omroep, anders dan een programma, ga ik verder. Alle poppetjes die je ziet zijn van de krant. De vragen, door de meisjes opgelezen, komen van de redactie. Van de krant. Het taalgebruik, zo Tros, komt van de krant. Tranentrekkend.

Waarom weet ik dit zo goed? Er is ’s morgens vroeg geen cabaret op tv, geen sport, CNN is rustig en zij van 24Kitchen komen ook m’n strot uit. Ik zei al: de badkamer is dichtbij mijn slaapkamer. Om 7 uur ’s morgens word ik wakker. Vooruit, ik zet het nieuws aan, op de rand van het bed zie ik dat. Ik ga plassen en begin. Ik begin aan mijn dagelijkse fietstoer. Van mijn kinderen moet ik, van mijn vriendin moet ik, van alle betrokkenen in het transplantatieteam in Utrecht moet ik en van mijn revalidatiefysiotherapeut moet ik ook. Ik omarm het poldermodel en wij hebben consensus. 
Fietsen is goed, heel goed voor mijn herstel, mijn conditie en voor mijn gezondheid. Ik mag toch niet meer naar de zaak. Dus…inmiddels zit ik iedere ochtend vijfenveertig minuten op de Fit Bike.
Alle tijd dus om mij door Vandaag de dag te manoeuvreren. Het sturen gaat heel gemakkelijk op een home trainer. Ik lach me rot op de fiets om alle taalfouten. Te veel om op te noemen. Ik noem ze ook niet op, want ik houd er niet van iemand af te zeiken.
Enfin, ik ben steeds in de beste bui als ik naar dit wereldprogramma kijk, vooral als er naar de reizende reporters geschakeld wordt. Het is zo erg dat mijn papier in dit digitale document zelfs op TILT springt.
De mooiste gein, ik zeg toch dat ik geniet, is het steeds weer terugkerende woord UITGEBREID.
Uitgebreid betekent in dit verband zoiets als uitvoerig, beknopt en nog veel meer synonieme beschrijvingen. Ik zal er in dit verband niet uitgebreid op ingaan.
Dát gebeurt namelijk wel ’s morgens op Nederland 1. Een vraag van de krantenredactie voorgelezen door huppelK3tje, de expert geeft antwoord en meteen. “Daar komen we zo UITGEBREID op terug”. Vol verwachting klopt mijn hart wie de roe.., nee da’s een andere blog. Vol spanning wacht ik al doortrappend op het diepgaande interview. De badkamer is dichtbij.
Het ergst is de Henk van der Meijden van dit tv programma, ene Jan. Dé kenner pur sang van het wereld shownieuws en de beste vriend waarschijnlijk van Krabbe, Barend en Van Gelder. Ze bezoeken vast samen alle feesten en begrafenissen. En commentaar hebben ze ook, camera en microfoon in de buurt. Streisand heeft ie alle platen van. Van de week had ie in Londen een uitgebreid gesprek met een aantal sterren. Dag, hallo, tot ziens. Zoiets.
Dát was uitgebreid, zie je Merel mede namens mij denken. Vuilnisman?
Ik heb er precies 45 minuten opzitten en ben ook uitgebreid.

4 opmerkingen:

 1. Breien niet meer, maar een topconditie van het fietsen hou je er zeker aan over. Ga je routekaart maar eens uitbreiden.
  x Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haken en naaien doe je geloof ik ook niet maar UITGEBREID koken en schrijven gelukkig wel!
  x G

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo is het waar ik woon ook. Iedereen kent iedereen en van de vriendjes politiek zakt je broek af. Weten alles beter en geven commentaar op alles, ook waar ze geen verstand van hebben,alhoewel ze denken.............

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Over breien:
  Mijn moeder wordt in april 2014 honderd jaar (oud).
  De bevalling van mij in 1940 was zwaar, zij kon daarna geen kinderen meer krijgen.
  Zij heeft altijd gezegd: Ïk wou dat ik je gebreid had, dan had ik je uit kunnen halen".
  Zij is al jaren dement en herkent mij niet eens meer.
  Ik ben voor euthanasie, wat een ellende.
  Casey.

  BeantwoordenVerwijderen