donderdag 28 november 2013

Lekker Landje


heeft wel een heel bizarre betekenis gekregen. 
Kortelings was ik bij het Amstelstation, iemand afhalen. Sta geparkeerd en zit. Vóór mij komt een oude blauwe Peugeot 306 cabriolet staan. Met dit weer heb je niet zoveel aan de kap. De juffrouw met bontkraagje op een plastic jack en een spijkerbroek stapte uit. She had a pineapple on her head. Een soort knotje dus. Vriendlief komt aan, ze zoenen wat in de auto, zij stapt uit  en loopt naar de kofferbak en pakt twee blikjes fris. Wat zeur je nou, man? Een seconde later linker portier open… blikje op de grond, op het trottoir en…weg. Lekker weg. De auto was weg en ik zat daar met de bekende bek vol tanden. Ik viel van m’n eigen autostoel.
Vanochtend in het nieuws. Een Brabants dorp dat eindelijk de wereldpers haalt, geeft een oudere dame van minstens 75 jaar een boete van een halve ton of zo. In haar tuin is een waanzinnige hoeveelheid oliedrums neergekwakt met chemisch afval van een XTC-pillendraaierij in de buurt. De gemeente moet die troep weghalen. Enfin, je snapt het verhaal. Zo’n juffrouw van de gemeente toch. Je zou voor de gein het mini-interview met haar van vanochtend moeten bekijken. Heel fout Wakker Nederland van 28 november 2013. Ga toch lekker weg.

Zojuist aan de thee met Ipong, de schoonmaker en Mamik, zijn vriendin, die de strijk voor mij doet. Verbaast hij zich over de mevrouw in Rotterdam, die tien jaar lang dood in haar huis ligt. Die was ook lekker weg. Je snapt met je bolle verstand niet waar je je waart.
Al een paar dagen worden we bestookt met hét verhaal vanuit Arnhem. Een paar maanden geleden nog maar ernstig antisemitische geluiden en televisiebeelden. Jongeren. Producten van hun opvoeding. Arnhem Today, we spreken een woordje mee. Een flapdrol keurt een sollicitant af, omdat ie “een donker gekleurde (neger)” is. Moet ik meer vertellen?

Honderd kilometer verderop een achterlijke die op tv durft te grappen met een Chinese deelnemer aan een talentjacht. Ik heb het van horen zeggen, want ik kijk niet naar deze flauwekul. Hij, die heer met witte krulletjes komt er nog mee weg ook. Ik zal het niet doen, maar stel dat ik hém ’s discriminerend ga toeschrijven. De rapen zijn gaar. Trouwens dat stuk verdriet schijnt een huisje te hebben in Zuid Afrika...ben verheugd binnenkort te horen hoe ie daar de fout in is gegaan en een groepje stoere mannen met televisiecamera langskomt. Ga toch lekker weg, uit eigen land!

Nog één om een lachebekje van schaamte te krijgen. U betaalt belasting. Jij betaalt belasting. Ik ook. Van jouw en van mijn centen gaan er té veel naar terroristische organisaties. De PA is er eentje van. Via de Europese Gemeenschap worden dag-salarissen  gegeven aan in Israel gevangen gehouden overtreders van de wet. Hebben we nét die mafketel van een kunstenmaker Dario op televisie gehad, die onze Sinterklaas probeert te versjteren.

En hoe vind je die dan van die jeugdbende in de Amsterdamse Rivierenbuurt…zoek het maar op: 1939 als voorbeeld.  En dan dat fijne stel dat als de raven jatte van schoolkinderen op een middelbare school in Amsterdam Zuid! Ik mag niks zeggen. Weg.

Is de ontwerper van de postzegel van Koning Willem een wel heel foute fouterik, met z’n Auschwitz-hek ergens in Amsterdam West. Ga toch lekker weg allemaal. Referentiecheck? Bewijs van goed gedrag? Integriteitsonderzoek? Ooit gehoord van een antecedentenonderzoek? Kijk, dat je als Den Haag de schoonvader van de Koningin over ’t hoofd ziet, allez, ’t is je vergeven. Maar hebben koninklijke staf, postzegeluitgever en verantwoordelijk minister ooit iets over de ezel en dezelfde steen gelezen, gezien of gehoord? Geen spiegel thuis?
En dan vanaf 1 januari allemaal lekker likken in eigen land. Waar is de seichel op heden gebleven?

Seichel is verstand. Gezond verstand. Met mijn seichel zeg ik: “ga toch weg in je lekker landje..”

2 opmerkingen:

  1. is weer een hele sterke hr. Bert.
    trouwens die heer met witte krulletjes had een paar weken geleden ook een spraak gebrek toen de hr. Gerstanowitz iets over geld aan hem vroeg, jij kunt wel raden hoe hij sprak.
    maar hij bedoelde daar helemaal niets mee heeft ZOVEEL joodse vrienden!.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jouw seichel staat gelukkig niet op nul! En wat een geluk dat jouw krullen weg zijn...anders waren ze nu ook wit geweest! x Annelies

    BeantwoordenVerwijderen