zaterdag 2 april 2016

Brisket. Op veler verzoek.


 
Een paar feiten vooraf. Mitsdien de koe gezond is, koosjer geslacht en behandeld door een ritueel slager, dan is ie geoorloofd. Waarom dit? De achtervoet van het rund wordt niet gegeten. Daarom zijn de overige delen van het rund zo populair bij Joden. Voorbeeld: het lekkerste stukje vlees longhaas wordt “Jodenhaas” genoemd. In Antwerpen zelfs “Diamanthaas”. Het is onbetaalbaar om koosjer vlees te eten. Dus kom ik al jaren bij de beste slager van Amsterdam. Op de Marathonweg. Vlees dat als stoofvlees gebruikt wordt en relatief niet duur is klapstuk (champrib) of puntborst. Het woord champ komt rechtstreeks uit het Russisch.Voor uitgebreidere beschrijvingen zoek je maar op Google. Vanuit Rusland, Polen westwaarts komt de “Brisket”. Synoniem voor puntborst en klapstuk (champrib). De zo arme Joden in het sjtetl, veelal Polen, waren allemaal orthodox, besteedden hele dagen aan bestudering van de wetten en hadden geen geld, geen beroep, werk, inkomen. Een sjtetl is een dorpje. Jiddisch. Vergelijk stad en Stadt met sjtetl. Vandaag de dag is brisket héél populair in de Verenigde Staten. Niet alleen de Joodse bevolking, nee iedereen legt ‘m op de barbecue. In tegenstelling tot bijvoorbeeld katholieken, bij wie op vrijdagavond vis gegeten wordt, is de traditionele vrijdagavond het hoogtepunt van de Joodse week en wordt de Sabbat (Sjabat) geheiligd. Met challe, dat is gevlochten brood, wijn en een copieuze maaltijd. Hoe zo’n maaltijd eruitziet een andere keer misschien. Nu in het kort: ‘zware’ voorgerechten, dan de verplichte kippensoep en de hoofdmaaltijd met twee soorten groente, aardappel (of een variant) en… vlees. Vaak kip. Ook ander vlees. Afhankelijk van het budget. Puntborst, klapstuk (champrib), brisket is er zo één. Van champrib wordt ook wel soep gekookt! En dan nog...een nagerecht. Daarna fruit en thee. Morgen maar weer goed aan de lijn...
En dan nu de brisket. Een héél eenvoudig recept. Begin maar met deze brisket, je bent verkocht. Je kan de brisket een dag van te voren maken en dan de volgende dag opwarmen. Je hebt nodig een glazen of metalen ovenschaal en aluminiumfolie.
Ingredienten: 1,5 kilo puntborst (et cetera); 1 grote ui in dunne plakjes; verse zwarte peper van de molen naar smaak; zo’n 400 cc bier uit blik; 400 cc Chilisaus; 150 gr bruine suiker.

Daar gaat ie: verwarm de oven voor op 165’C. Snijd het vet er af. Kruid de brisket met peper rondom en leg in de ovenschaal. Bedek met een laag plakjes ui. Mix in een grote kom het bier, de Chilisaus en de bruine suiker. Schenk over de brisket. Doe er strak, stevig aluminiumfolie over. Gedurende 3 uur in de oven. Verwijder dan de folie. En bak nóg een half uur. Laat dan de brisket rusten en snijd wanneer afgekoeld in plakken. Leg terug in de ovenschaal. Verwarm opnieuw (zelfde dag of een dag later) en lepel de saus er over.
Op de afbeelding een voorbeeld en je ziet hoe lekker! Combineer met een aardappeltje, gekookt, gebakken, waar je trek an hebt en een groene sla. Licht, met citroendressing voor de balans.

Veel plezier en eet smakelijk!

1 opmerking: