zaterdag 5 maart 2016

Wat ik mij afvraag op heden.


 

In 1838 richt Carl Heinrich Knorr, ja zo heet ie, in Heilbronn, Duitsland  een bedrijf op gespecialiseerd in gedroogde groente. Nu ook smaakversterkers en bouillonblokjes. Van mij mag ie. Ik gebruik heus wel eens incidenteel een bouillonblokje, al zijn er genoeg andere wegen die naar Vromen soep leiden. Anno nu is Knorr zó wereldwijd dat in de islamitische wereld Knorr overal verkrijgbaar is. Niet zo gek natuurlijk sinds Unilever zich ermee bemoeit. Van oorsprong een Joodse firma, Van den Bergh en Jurgens, en ooit zwaait Mark Rutte er een mini scepter. Wij spreken een woordje mee. Knor associeer ik met het geluid van een varken. Van mij mag ie. Een varken is een varken en die eet ik niet. Varkensvlees is niet koosjer.  Nu laat ik mij vertellen dat in de islamitische sferen varkensvlees ook onrein is. Wanneer ik een plaatje zie van een varken, het woord varken lees op een verpakking of in een boek, ik vind alles best. Van mij mag ie. Maar complete burgeroorlogen ontketenen omdat de islamiet daarmee beledigd is gaat ver boven mijn pet. Sterker nog de slager mag geen varkensvlees meer verkopen en de restaurants worden letterlijk aangevallen. Zo ook de supermarkten. Ik maak soms gekke dingen mee. Het wereldwijde mesjogge offensief gaat boven mijn hoed (ik heb geen pet). Knorretje is een karakter uit Winnie the Poeh van A.A. Milne, net zoals Iejoor en Teigetje. Onschuldige kinderverhalen. Het wachten is op een totalitaire boycot van deze lieve boekjes en verhalen. Films mogen niet meer worden vertoond.

Wie niet? Ik kom wel ’s bij de Turkse supermarkt. Je hoort me niet klagen. Wat mij opvalt is dat Knorr uitgebreid op de plank ligt. In het schap staat. In displays op de toonbank. Valt dat nu onder hypocriet eigen belang of zijn zij, de actiegroepen tegen Knorretje, nu werkelijk te dom voor woorden?  Zelfs hier genoeg alternatieven voor kruiden of andere ingredienten, maar de Knorr bouillonblokjes, instantsoepen en gedroogde groenten doen het kennelijk goed. Van mij mag ie. Maar doe me een lol: wanneer is die flauwekul eindelijk over? M/v, m/v, m/v wat voel ik mij aangevallen door alle aanwezigheid van varken gerelateerde producten bij de islamitische supermarkt, slager. De achternaam Varkevisser wordt verboden. Het trainingsveld van 010 heet Varkensoord. De beer is los. De beer is een mannetjes varken. Moet ook worden verboden.

En wat ik nu weer hoor, lees...."Germany: Traditional sausages banned in public canteens our of respect to muslims".  Weliswaar is een regionale club van Angela Merkels CDU het gevecht aangegaan om de varkensworstjes te behouden...  Lieve, beste lezer: dit heb ik zelf NIET bedacht, maar gekker moet het toch echt niet worden.

Wat ik mij afvraag op heden: in het Jiddisch, afkomstig uit het Hebreeuws, is het woord voor onrein, voor varken: chazzer. Een viezerik én een varkensoor is dan dus: een chazzeroor. Ik houd me in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten