Dik een jaar geleden overleed Johannes van Dam. Er
is al veel over hem geschreven. Product van zwaar getraumatiseerde ouders. Een
heel ernstig auto ongeluk. Zijn solistisch leven thuis. Zoals ik fan ben van
mijn honderd kookboeken in de kast (een ander zegt het helpt toch niet), zo ben
ik fan van Joodse kookboeken en van de New Yorker Mark Bittman. En ja…
Van Dam. Toen ik van Yoni en Avital ooit voor mijn verjaardag zijn
standaardwerk “De Dikke Van Dam” kreeg, kon ik nog niet bevroeden wat een
geweldig leesboek, als een naslagwerk, zijn schrijven een inspiratiebron zouden
zijn. Zijn veelzijdigheid is overal geroemd, culinair journalist,
kookboekenwinkel, receptenboeken bibliotheek. Het eind is zoek. Naar zijn
wekelijkse keuring en rapportage in Het Parool, léés die krant, keek ik immer
uit. En…….veel van zijn getipte restaurants proefondervindelijk ontdekt.
“Reuring” heb ik er aan overgehouden. In de Lutmastraat. Hij gaf het
rapportcijfer 10. Ik doe mee! Slechts
één beoordeling was een mispeer. Avital en ik zijn eens naar een door Van Dam
aanbevolen Thai geweest op de Albert Cuypstraat. Wat was dat erbarmelijk
slecht. Details zal ik je besparen. De voorganger genoot bekendheid. Deze was
een drama. Niet lang volgehouden. Ook in Het Parool wekelijks zijn culinaire rubriek,
met aardige wetenswaardigheden (gelijk De Dikke Van Dam). Met ruimte voor
vragen van lezers. Immer heel boeiend en grappig. Zo ook Van Dams antwoorden
onderhoudend en leerzaam. Eerst nog even een uitstapje naar de lokale
televisieomroep AT5. Bianca Tan is er de culinair redacteur en een slordige
x-jaar geleden een –als ik mij goed herinner- driedelige serie over Johannes
van Dam. Pracht tv! Zo liefdevol en warm waren de interviews. De beelden waren
ook van ongekende demonstratiekwaliteit. Eén voorbeeldje wil ik je niet
onthouden. De wijze waarop Van Dam asperges bij zichzelf thuis kookt. In zijn propvolle
poppenhuisje aan de Spuistraat. Dat daar nog een camera bij kon… Niet meer en
niet minder. Een paar uur in een schaal in koud water. Dan met de dunschiller
snijden. Kont er af. In schaal, water erbij tot ze net wel net niet onder staan
en dan….magnetron op 900 Watt, 10 á 12 minuten. Zelf doe ik 11. Dus niks
aspergepan. In het seizoen kan ik dagelijks asperges eten, zo wordt het wel
heel gemakkelijk. Mijn ideale aspergediner: pondje asperges –zie boven,
roomboter (de kenners weten dat ik Becel benut), Mimosa eitje, pietsie
peterselie, een paar gekookte jonge aardappeltjes en een kalfsmedaillon er
naast óf gerookte zalm (mijn Vaders favoriet). Terug naar de rubriek op
zaterdag in de krant. Ik, wijsneus, wilde Van Dam wel ’s beetnemen. Mijn vraag
aan Johannes: Beste Johannes, in een recept van mijn Moeder kom ik het volgende
tegen: “…..en dan doe je er nog wat SJEIEROKES bij…”. Wat is dat?
Waar kan je het kopen? (Sjeierokes is een soort ratjetoe, ratatouille.
Restanten overgebleven groente van de afgelopen dagen. Een Jiddisch woord). Van
Dam ging er zo bloedserieus op in en zijn antwoord stond een week later al in
de krant. Per kerende email bedankte ik hem hartelijk voor de uitleg. Ik ben er
heel blij mee. En á propos nog één vraagje: zo kom ik –dat schrijf ik hem- in
het boterkoekrecept van mijn Moeder ook tegen dat er wat NESJOMME bij moet.
Weet jij wat dat is Beste Johannes? (Je moet weten dat het Hebreeuws woord
nesjama ziel betekent en verbasterd is in het (Nederlands-) Jiddisch tot
nesjomme). En verdomd een week later het tweede antwoord van Van Dam. Toen heb
ik hem maar geschreven dat ik hem aan het oetsen was en dat ik met een kop
koffie aan de overkant het wilde goedmaken. We hadden een deal. Niet bij mijn voorkeur
café De Zwart, maar er naast –daar waar hijzelf dagelijks komt- Hoppe. Daar
dronken wij met een paar koppen koffie het af. Wij hadden dezelfde voorliefde
voor stamppot andijvie met een bal gehakt. Ik herinner mij een sportieve lach
onder zijn grijze platte baard. Met pretoogjes. Al weet ik niet of dat van een
Winschotense boer met kiespijn was.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten