zaterdag 28 juni 2014

Ik ben vóór Mexico. Jij toch ook?

Wie helpt me? Ik zit in gewetensnood. En dat zit zo. Morgenavond is het 29 juni 2014. De dag van Nederland – Mexico op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De achtste finale, dus daarna nog drie. Zestien jaar geleden op 25 juni 1998 was ik erbij. In Frankrijk, St. Etienne en meer in het bijzonder het Stade Geoffrey-Guichard. Wereldkampioenschap. Nederland – Mexico. Uitslag 2-2. Onbevredigend. Niemand won. Ik ook niet. Nederlandse doelpunten van Cocu en Ronald de Boer. De laatste vijftien minuten was het van Nederland slappe hap en Mexico had het Haags kwartiertje behoorlijk onder de knie. In de vijfenzeventigste en in de allerlaatste minuut maakten we alsnog gelijk.  De gewetensnood, ofwel de situatie van morele twijfel morgenavond tussen 18.00 en 20.00 uur overvalt mij. Ben ik vóór Nederland, of ben ik vóór Mexico?
Wat een mafkees zullen velen denken.
Hoe zit het nu werkelijk?
Als twee Joden met elkaar staan te schmoezen en er komt een derde bij en zij kennen hem niet, dan vraagt de één aan de ander: “Mexicaan?” “Ik ken ‘m niet…”, zegt de ander, “…zal wel een Hilversummer zijn”. Wat is nu een Mexicaan? Een Mexicaan is een Jood. Nederlands-Jiddisch, straattaal, markttaal, Bargoens. En vermoedelijk komt Mexicaan van het Jiddische (Duitse) “mag sie keiner” (niemand mag hem).  Dus een Mexicaan is een Jood en andersom. En vooraleer er vragen komen: een Hilversummer verwijst naar Hilversum in ’t Gooi. Een synoniem voor een goj, niet-Jood.
De wedstrijd van morgen ga ik zeker bekijken. Het wordt vast een spannende boel.  Al zal ik de gewetensnood niet van me af kunnen schuiven. Gevalletje van morele twijfel.2 opmerkingen:

  1. Mag dit je enige probleem in je leven zijn, Bert.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mexihco was de aanduiding in het Nahuati voor het hart van het Azteekse rijk.

    BeantwoordenVerwijderen