Wafels op Brusselse, Luikse of Hollandse wijze. Yoni en
Avital werden er vaak door hun Pa, de bekende kok Izymaki, op getrakteerd. Op
zaterdagmiddag ná het hockeyen. Wafels met poedersuiker.
Een wafel, waffle in het Engels en ook waffel in het
Nederlands. Waffel is dan tevens synoniem voor snater, grote mond. Geen wonder
dat de Vromen dit lekker vinden.
Zomer 2007. Avital is met Habonim op reis in Israel. Yoni
met Birthright. “Pap, dan en dan hebben we een vrij week end,…kom je even
langs…?” En wat doe je met zo’n verzoek van je dochter? Je springt in het
vliegtuig en boekt een hotel in Tel Aviv. Ook een auto is zo geregeld.
Vlak vóór dat vrije weekend krijg ik van Avital een sms-je:
“Pap (Pap is beleefd verzoekend, Pa is dwingend), gaan we even naar Max
Brenner?” “Max wie?” Ik antwoord dat ik niet naar de film ga midden in de
zomer, of een discotheek, of weet ik veel. Voordat ik Avital ophaal bij de
autobus in Tel Aviv noord, Reading Park, verdwaal ik ietwat in de ouwe haven en
op het nabijgelegen industrieterrein. Wat denk je? Zie ik Max Brenner Ik had tijd genoeg en ging er vast even kijken. Een
restaurantketen en chocoladewinkels in Israel. Met louter chocoladegerechten.
Een feest! Nu snap ik die Kleine! Ik haal haar op van de bus en zeg meteen dat
ik al bij Max geweest ben. “Huh?” Een geweldige decaf cappuccino. We gaan
iedere dag naar Max. Ook Yoni is snel om. Heerlijke gerechten en een prima, met
grote parasols overdekt terras, goede muziek (West Coast jazz) en
on-Israelische bediening. Sfeertje dus naar m’n zin. Avital heeft voorgeproefd
en daarna heeft Yoni zich ook tegoed gedaan aan de Croque Madame, zoals Brenner
zijn waffle noemt. Hier volgt de Izymaki-variant:
Wafel You Wish.
Verwarm het wafelijzer voor. Doe 100 gram bloem, 1 eetlepel
suiker, 1 theelepel zout, 1 theelepel bakpoeder samen in een grote kom en voeg 2
eetlepels olijfolie en het eigeel van 2
eieren toe. En kijk maar: even een pietsie melk. Mix dit met een garde. Klop in
een andere kom de 2 eiwitten stijf. Vlak voordat je de wafels gaat bakken
geklopt eiwit toevoegen. Bak de wafels tot ze lichtbruin zijn. Je kan er een
pietsie Becel uit het kuipje over smeren, maar dat hoeft niet.
Nou daar komt ie: wafel op bord. Daarop een mooie plak
belegen Goudse kaas. Daarop een mooie plak pekelvlees (of kalfspekelvlees, rib
eye, bresaola, rookvlees) al dan niet even aangezet in de koekenpan. Daar weer
over heen een gebakken spiegelei (sunny side up) met bruin korstje (dat krijg
je door het ei te bakken in arachide-, of pindaolie). Je mag ook wat cheddar
smelten en erop doen en een gefruit uitje ertussen. Daarnaast een paar home
made frieten, van die grote! met een bakje honingmayonaise of halvanaise met
citroen en knoflook.
Alsjeblieft: Wafel You Wish.
zie mijn reactie niet terug waar in ik schreef "Kaas en Pekelvlees "zo heb je ze vast niet in het heilige land gegeten!?
BeantwoordenVerwijderenG x