woensdag 26 maart 2014

Wafel You Wish


Wafels op Brusselse, Luikse of Hollandse wijze. Yoni en Avital werden er vaak door hun Pa, de bekende kok Izymaki, op getrakteerd. Op zaterdagmiddag ná het hockeyen. Wafels met poedersuiker.
Een wafel, waffle in het Engels en ook waffel in het Nederlands. Waffel is dan tevens synoniem voor snater, grote mond. Geen wonder dat de Vromen dit lekker vinden.
Zomer 2007. Avital is met Habonim op reis in Israel. Yoni met Birthright. “Pap, dan en dan hebben we een vrij week end,…kom je even langs…?” En wat doe je met zo’n verzoek van je dochter? Je springt in het vliegtuig en boekt een hotel in Tel Aviv. Ook een auto is zo geregeld.
Vlak vóór dat vrije weekend krijg ik van Avital een sms-je: “Pap (Pap is beleefd verzoekend, Pa is dwingend), gaan we even naar Max Brenner?” “Max wie?” Ik antwoord dat ik niet naar de film ga midden in de zomer, of een discotheek, of weet ik veel. Voordat ik Avital ophaal bij de autobus in Tel Aviv noord, Reading Park, verdwaal ik ietwat in de ouwe haven en op het nabijgelegen industrieterrein. Wat denk je? Zie ik Max Brenner Ik had tijd genoeg en ging er vast even kijken. Een restaurantketen en chocoladewinkels in Israel. Met louter chocoladegerechten. Een feest! Nu snap ik die Kleine! Ik haal haar op van de bus en zeg meteen dat ik al bij Max geweest ben. “Huh?” Een geweldige decaf cappuccino. We gaan iedere dag naar Max. Ook Yoni is snel om. Heerlijke gerechten en een prima, met grote parasols overdekt terras, goede muziek (West Coast jazz) en on-Israelische bediening. Sfeertje dus naar m’n zin. Avital heeft voorgeproefd en daarna heeft Yoni zich ook tegoed gedaan aan de Croque Madame, zoals Brenner zijn waffle noemt. Hier volgt de Izymaki-variant: Wafel You Wish.
Verwarm het wafelijzer voor. Doe 100 gram bloem, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel zout, 1 theelepel bakpoeder samen in een grote kom en voeg 2 eetlepels olijfolie en het eigeel  van 2 eieren toe. En kijk maar: even een pietsie melk. Mix dit met een garde. Klop in een andere kom de 2 eiwitten stijf. Vlak voordat je de wafels gaat bakken geklopt eiwit toevoegen. Bak de wafels tot ze lichtbruin zijn. Je kan er een pietsie Becel uit het kuipje over smeren, maar dat hoeft niet.
Nou daar komt ie: wafel op bord. Daarop een mooie plak belegen Goudse kaas. Daarop een mooie plak pekelvlees (of kalfspekelvlees, rib eye, bresaola, rookvlees) al dan niet even aangezet in de koekenpan. Daar weer over heen een gebakken spiegelei (sunny side up) met bruin korstje (dat krijg je door het ei te bakken in arachide-, of pindaolie). Je mag ook wat cheddar smelten en erop doen en een gefruit uitje ertussen. Daarnaast een paar home made frieten, van die grote! met een bakje honingmayonaise of halvanaise met citroen en knoflook.

Alsjeblieft: Wafel You Wish.

1 opmerking:

  1. zie mijn reactie niet terug waar in ik schreef "Kaas en Pekelvlees "zo heb je ze vast niet in het heilige land gegeten!?
    G x

    BeantwoordenVerwijderen