zaterdag 16 mei 2015

Wat een doordeweekse dag bij de Jumbo teweeg brengt.


.

 

 

Weet je nog? Gilad Shalit. Een held. Een jonge Israelische soldaat die in Gaza gevangen wordt gehouden. Jaren. Hij wordt vrijgelaten Een ruil. Een gevangenenruil. Zo’n 1500 Palestijnen is het deel dat Israel levert en staan tegenover Gilad. 1500 tegen 1. Het ruimt op in de Israelische gevangenis. En scheelt een paar centen.

Als ik aan de oorlog denk, ik bedoel uiteraard de Tweede Wereldoorlog, dan hebben wij het over zes miljoen. Een koud en kil getal. Ik spreek van zes miljoen maal één mens.

De waarde van een mensenleven is onbetaalbaar. Ik weet ervan. In het Vrije Universiteit Medisch Centrum, Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum, Utrecht trekken vele kanjers mij vaak aan zijden draadjes terug. Van ver. Héél ver.

Na een maand UMC ben ik net weer thuis. En ik heb er zin an. Deze week wordt ik opgeschrikt door een bericht, een foto op Facebook. Een taalfoutje. Spelling. Eén letter. Een onnozele medewerker, een nóg onnozelere chef, of filiaalhouder van Jumbo. Gek, maar ik koop er graag. Tant pis. De foto staat links boven. Hallo Jumbo!

In die onzinnige strijd de wereld Judenrein, Judenfrei te maken, wordt er hier in Nederland geestdriftig meegewerkt door ‘fouten’. Mensen die fout zijn. Collaboreren. NSB en zo. Als ze een Jood verraden of aangeven dan krijgt de trotse verlinker Dfl. 7,50. Zeven en een halve gulden. Drie knaken. Drie achterwielen. Geen idee, maar nu mogelijk te vergelijken met € 75,=.  Ik verzin het niet.

Een Nazi daarentegen levert € 1,49 op. Da’s wat minder. Minder waard. In de wok moet je het hele pakket goed doorbakken. En eet een lekkere nasi goreng. We kunnen met zijn allen niet genoeg Nazi goreng eten.

Vergeef me: ik heb me rot geergerd aan die jongeman met de Rob Oudkerk titel, die op het Koninklijk Paleis “Fuck de koning” heeft geklad. Wet of niet wet, majesteitsschennis ja of nee. Het zal me een zorg zijn. Het past NIET in mijn normen en waarden.

Ik constateer dat wij dus te pas en te onpas het woord “fuck” mogen gebruiken. Nou, die jonge man dus en….  fuck de Nazi goreng van de Jumbo!

4 opmerkingen:

 1. Wel eerst flink wat sambal in z`n ....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Normen en waarden.....die heb jezelf niet eens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterke tekst, Anonymus. Maar jij hebt karakter, ballen, om je naam niet te noemen. Peter Vos heeft daar ooit een beestenkwartet op bedacht. Jij komt er in voor. Een schijtlijster. Tabé.

   Verwijderen
 3. Laura van Kooten1 juni 2015 om 18:58

  Met zulke vaardigheden op het gebied van spelling zou ik ook anoniem blijven. Goed geschreven, Bert! Ik kwam eveneens bij Jumbo 'koolhydraad-arm' brood tegen. Blijkbaar is de wereld een betere plek zonder koolhydraden.

  BeantwoordenVerwijderen