zondag 18 oktober 2015

Hek IIStel je voor je koopt nét een nieuwe auto. Je rijdt ‘m de garage uit. Het is een (slechts als voorbeeld) Renault Twingo. M/V je bent blij en trots tegelijk. Op naar huis aan de familie showen. Onderweg kom je een heleboel auto’s tegen. Je ziet echter alleen Renault’s Twingo.
Stel je voor je hebt net een trui gekocht. Met een logo. Lijkt op een smile en een boemerang. Je hebt de trui aan en… wat zie je? Alleen maar mensen met dezelfde trui. Een boemerang effect is overigens heel iets anders.
Selectieve perceptie noemt men dat. Je maakt een keuze bij het waarnemen van iets. Een bevestiging van jouw keuze. Zo ook het volgende. Ik geloof niet in toeval en een andere verklaring, dan de actualiteit, heb ik niet.

Jongstleden zaterdag 17 oktober 2015 (gisteren) publiceer ik de blog “Hek”. Over het veiligheidshek van en in Israel. Je leest maar wat ik er van vind. Ik haal dezelfde dag mijn “Het Parool. Léés die krant" uit de bus en wat denk je… Op de voorpagina prijst de krant een artikel aan op pagina 16.
Subkop: “De terugkeer van de grensversperring”. Daaronder de kop: “Hekken als wapen om vluchtelingen buiten de landsgrenzen te houden”. Dat belooft wat…
Vanaf nu citeer ik Janne Choudron, expert…
“Een hek tegen de grote boze buitenwereld” (geldt in dit geval voor alle hekken en muren in de wereld, BV).
“In een poging de groeiende stroom vluchtelingen tegen te houden, bouwen steeds meer landen in Europa een hek langs de grens. Maar ook elders in de wereld worden obstakels opgeworpen. Echt helpen doen ze maar zelden”.
“Het Hongaarse grenshek maakt de tongen los, maar nieuw is het fenomeen niet in Europa. De Spaanse exclaves in Marokko – Ceuta en Melilla- waren de eerste die eind jaren negentig met een hek werden afgesloten om de migratiestroom vanuit Afrika in te dammen. Griekenland en Bulgarije volgden”. Dan gaat het verder over het Hongaarse hek. De functie van grensversperring is hier anders, zo wordt gesteld. De Amerikaanse politiek filosoof Brown wordt aangehaald: “….de symbolische waarde is veel groter…”.  “Moslims zijn hier niet welkom, wij willen de christelijke waarden beschermen (?BV) en verzetten ons tegen het neoliberale gedachtengoed”.
Ben je er nog?
Er wordt met geen pepernoot geschreven over het veiligheidshek in en van Israel. Wel dat zij “gebouwd is met de hulp van illegalen, Palestijnen. ...”. Het wordt "controversieel" genoemd. Het hek wordt gebouwd door dezelfde mensen die buiten gehouden moeten worden. Ze hoeven niet te bouwen, dan een ander op die plek. En in plaats van niets worden zij goed betaald.
De essentie van deze blog: er wordt met géén woord gerept over het veiligheidshek. De reden waarom. Om terroristen buiten te houden. Warempel het Israelische hek is het enige effectieve in de wereld.
Slechte en onvolledige polariserende houding van mijn krant. Mezelf herhalend: blijf dus met je poten van het hek af.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten