maandag 25 april 2016

De lefchosen.


 
Vandaag is zijn verjaardag. Als kleine jongen luister ik op zondagmiddag naar de radio. De radio van mijn broer. Het enige dat ik ooit in mijn hele leven samen met hem doe. En ja bij zijn gratie mag ik zijn auto wassen. Een Philips. Gele kast. Formaat –denk ik - 50 x 20 x 20 cm. Wit front. Rode draaischijf. Het geluid van Hilversum 1. Ik ben getuige van zijn debuut. Uit tegen GVAV (Groningen) op 15 november 1964. Ik ben acht jaar. “We” verliezen met 3-1. Mijn held scoort onze enige treffer. Zeventien jaar jong. De enorme impact blijkt later. Véél later. Een leven lang verering door vader én zoon.
Chaim Potok schrijft bestsellers. Eén daarvan is The Chosen. De ch uitspreken als tsj. Als je het verhaal, boek niet kent, dan is dit een verplichting het te lezen. Zo mooi. Er komt een film van. De beginscene is een honkbalwedstrijd. Mijn held is ook een begenadigd honkballer. Catcher. Hij moet een keuze maken. Voetbal. Eind jaren zeventig dus naar Tuschinsky voor de vertoning van de film. Samen met Tamara en haar ouders. De film is afgelopen en haar vaders enige commentaar is: ‘Ik heb helemaal geen chosen gezien’. Chosen uitspreken met de g van goed, gein, weet ik het. Het woord ‘chosen’ dus met de g van goed is afkomstig uit het Hebreeuws chatan. Chatan betekent: bruidegom. In het Jiddisch tot chosen verbasterd. De techniek en reden van de verbasteringen een andere keer. De film gaat niét over een bruidegom. Die constatering is juist. Chosen is in het Nederlands, Bargoens, ja zelfs Amsterdam West verworden tot gozer. Gozer! Kerel is het beste synoniem. Een ander woord in het Hebreeuws is LEV, LEF. En dat betekent: hart. Nu in het Nederlands als je het hart hebt, dan heb je lef. Moed.
Op zijn verjaardag verhaal ik nog maar eens van zijn hart en moed. Dat hij de beste voetballer aller tijden is, is een gegeven. Dat hij absoluut top is als echtgenoot, vader, opa mag bekend worden verondersteld. Zijn goedheid gaat verder. Véél verder! Op het speelveld zwaait en wijst hij met armen en handen om zijn medespelers te corrigeren, te sturen. Nog beter maken. De dirigent. Zo leidt hij de Nederlands XI-tal spelers tot betere honoraria. Portretrechten, ach de facto alles wordt beter voor hen. Dank zij hem. Als coach maakt hij hele elftallen beter. Als technisch-directeur bij Ajax komt hij tijdens de wedstrijd thuis tegen FC Twente bij een 0-3 achterstand van de tribune, neemt plaats in de dug out en vertelt coach en elftal wat wel. Ajax wint met 5-3. De dan vigerende coach verwordt tot het lachertje. Hij is de uitvinder van tikkie takkie. De hele wereld wordt beter. Dankzij zijn liefde voor anderen. Ná hun sportcarrieres vallen sporters in een zwart gat. Hij bedenkt zijn eigen University. Alle studenten worden er beter van en hebben goede posities in het bedrijfsleven. Veel films, nog veel meer boeken over hem. Om zijn goedheid te duiden en de wereld te verbeteren. Al zijn uitspraken, dagelijks door miljoenen geproclameerd en benut. Pieter Winsemius schrijft tijdens diverse gesprekken zijn wijze lessen op. Ik ken –werkelijk! – géén beter businessboek. "Je gaat het pas zien als je het doorhebt".

De Meersche held gaat verder en met zijn Foundation worden wereldwijd honderden, wellicht duizenden inmiddels, voetbalveldjes aangelegd. Om de jeugd een gezonde toekomst te geven. Lichtend voorbeeld met al zijn activiteiten voor sport ten behoeve van geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.
SCOOP! Uit 2000. Op een choepah (huwelijksinzegening) in Jeruzalem is ook mijn chawwer al 42 jaar Paul Stoppelman aanwezig. Waar niet? Hij heeft een keppeltje laten haken in Ajax rood-wit, met Ajax-logo en met nr. 14. Vanaf in ontvangstnemen van het kleinood heeft El Flaco de keppel drie (3!) dagen lang op zijn hoofd.

Kortom: hij heeft wel lef en moed en hart voor de goede zaak. Deze kerel. Deze chosen. Johan Cruijff is zijn naam. Vandaag zijn verjaardag. Nu: hij ruste in vrede. Cruijff is een échte LEFCHOSEN!

2 opmerkingen: