vrijdag 13 december 2013

Waar maak je je druk over?


Half november, de Kerstverlichting hangt alweer, zoals in de Scheldestraat. 
Ook al heb ik zelf niks met Kerst, mag iedereen van mij Kerst vieren, zo vaak als ie wil. Maar moeten de lampjes dan al branden half november? 
De Scheldestraat, misschien zo’n driehonderd meter lang en over de hele breedte, met twee trottoirs, separate fietspaden, links en rechts parkeerruimte en dan ook nog tweerichtingsverkeer. Je kunt je voorstellen hoe breed, en over die breedte één lange rij, van ik denk wel honderd gevaartes met weet ik hoeveel lampjes. Knutselwerk, vele manuren. Ophangen, ook knutselwerk. Ook vele manuren. Medewerkers van de gemeente. Ambtenaren. Veel mensuren. Straat afgesloten, die krengen moeten hangen. Met al die lampjes. Wel duuz’nd’n. Denk ik. Als een kakofonie, maar dan nu van lichtjes. Horendol word ik ervan.
Nu weet ik dat waar licht is ook vreugde is. Immers is mijn naam Uri dat volgens de Joodse traditie licht betekent. Ik bedoel maar.
De veelheid aan licht van de reclametoren bij de RAI is opmerkelijk, al tolerabel en een vast baken in de stad voor zover ik de weg niet ken en de Tomtom van een ander het begeeft. 
Ik heb niet zo’n ding. Ook niet nodig. Er staan overigens geen lantaarnpalen rond en onder de enorme reclamezuil, dus pas op dat als je er gaat kijken je niet tegen dat gevaarte aan botst.

Anno nu lees je in de kranten over het prangende vraagstuk of de lampen ‘s nachts op de autosnelweg wel of niet moeten branden. Tegen: minder energie, Hollands, kost minder. Vóór: veilig op de snelweg onderweg en we kunnen lekker doortrappen, als er geen stiekeme camera’s staan. 
Als je de krant niet meer kunt vullen met komkommernieuws, dan weet je je verzekerd dat Den Haag wel wat verzint. De lampjes op het vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrroemmmmmmmmmmmm racecircuit dat Randstad heet en overige gebiedsdelen binnen de landsgrenzen.
Nee, dan Kerst. Met zo’n Kerstboom. Ik hoef ‘m niet, maar ik vind ‘m wel mooi met al die kleine witte lichtjes; gekleurd mag ook. Zwarte Piet is zwart en lampjes in de Kerstboom mogen gekleurd zijn. Kost een beetje energie, maar lampjes van kaarsjes in een spar zijn ook niet je dat en de plaatselijke brandweer zal vele malen extra uit het hok moeten komen. Oefening voor Oudjaarsnacht. Dus toch maar die lampjes. Brengen vrede en vreugde. Zegt men.
Nee, dan Chanoeka, het Joodse lichtjesfeest. Gedurende acht dagen lang worden kaarsjes gebrand. Ter herinnering aan het wonder van de herinwijding van de tempel. Iedere dag één kaarsje extra. Dus dag een één kaarsje, met een tweede kaarsje om het eerste aan te steken. En dat zo op de tweede dag met twee kaarsjes, met één extra om aan te steken. Dus hoeveel kaarsjes heb je nodig? Vierenveertig. Vreugde met licht en het kost géén energie.


Nee, dan de situatie in mijn slaapkamer. Ik weet niet hoeveel energie mijn kerstboom in de slaapkamer kost; ik heb de elektriciteitsnota nimmer vergeleken met voorheen. ’s Nachts als ik slaap en het donker is in mijn slaapkamer, doet mijn kerstboom met alle lichtjes zijn werk. Het paarse licht van de zaklamp in het stopcontact, voor als de elektra uitvalt. De groene lampjes van de digitale tv-verbinding, en ook de groene en rode lampjes op de kastjes van de digitale tv en de tv zelf. De cijfertjes van de display op de telefoon, de wekkerradio, het rode lampje van de Aupingbediening, waarmee het bed omhoog en omlaag kan. Een oranje lampje in een extra stekkerdoos. Een rood lampje van mijn mobieltje. En dan nog, niet onbelangrijk, de groene lampjes van mijn drie grote vrienden. De systeem-controller van mijn HeartMate, de hartpomp. De controller zit aan een driveline, een draad die op zijn beurt mijn lijf in gaat tot aan de echte pomp in mijn hart. Dat kastje ligt naast me in bed en heeft een groen lampje. Dat betekent goed. En er zijn lampjes op het display van de charger, de batterijlader. En nog zo’n apparaat, de vriend die voedingsmodule heet. Holy Moses ,wat ben ik blij met mijn eigen kleurrijke kerstboom. Vivo, maneo, ergo gaudeo. Ik leef, ik blijf, dus ik geniet!

Waar zal ik me dan nog druk over maken?

2 opmerkingen:

  1. ik wens dat jou KERSTBOOM zal branden tot 120jaar,OMIJN!!!!
    X X X G.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik voel met je mee waar maken wij ons soms druk om.ik zou zeggen pluk de dag en vele andere. Geniet van het leven. Gerda ( kapper)

    BeantwoordenVerwijderen