zaterdag 9 november 2013

Sinterklaas is Joods


Recentelijk heeft de non-discussie over Zwarte Piet is een slaaf weer de kop opgestoken. Dat Zwarte Piet moet verdwijnen. Gelukkig kwamen twee jonge gasten op de idee een Pietitie op Facebook te publiceren. Piet is Piet en Piet moet blijven. Binnen no time meer dan 2 miljoen adhesiebetuigingen. 
Ik geniet.
Ikzelf als kind heb er nooit last van gehad Zwarte Piet te associëren met slavernij. Er zijn briljante geesten die op deze wijze het Nederlandse kinderfeest bij uitstek moeten versjteren met deze gedachte. Ik doe nu niet mee aan deze hilarische volksmennerij.
Sterker nog: onze minister-president Rutte antwoordde een paar weken geleden op de prangende en van groot belang dienende vraag of Zwarte Piet nog wel zwart mocht zijn. "De regering heeft andere kopzorgen". Ruttes stelling beviel me, ik geniet: “…Zwarte Piet is zwart. En dat kan ik niet veranderen…” Einde citaat.
De ellende gaat maar door in Amsterdam…uitmondend in een briljante oplossing van burgemeester Van der Laan: Piet blijft Piet, Zwarte Piet en mag vanaf nu per decreet andere kleuren lippenstift gebruiken dan rood. Immers het blijft nog steeds een verkleedpartijtje. 
“Ze” hebben ook gewonnen met het bannen van de gouden oorring. Je vraagt je überhaupt af waarom. Ik kan slechts bedenken dat in deze tijden van economische en financiële crisis het ongepast is met zoveel puur goud aan de oren van een knecht. En met zoveel Oost-Europese zakkenrollers in de stad.

Sinterklaas is Joods. Hoe zit dat? Kijk eerst ’s op Google, Wikipedia en what have you, lees wat boeken en je weet het. Sinterklaas is ook maar een verklede man. Hij kwam uit Myra en uit Spanje, dat zegt ie, maar weet jij waar in Spanje? Telkens als hij naar Nederland kwam sliep hij in een hotel en at de hele dag…pekelvlees. Te veel gezegd?
Dat ikzelf Sinterklaas geweest ben spreekt natuurlijk vanzelf. In figuurlijke en letterlijke zin. Onze huishoudelijke hulp (knecht dus) Augusta was ook amateur clown en betrokken bij de organisatie van de intocht van Sinterklaas in de wereldstad Bovenkerk, een kerkdorp tegen Amstelveen aangeplakt. Over alle successen en herinneringen schrijf ik nu niet, maar erken wel dat ik 2 (twee!) knechten, slaven zo sommigen willen, had. De emancipatiegedachte volledig onderschrijvend waren die twee p.a.’s, personal assistants, dames. Vrouw. Dat zag ik tijdens het omkleden. Tijdens het verkleden. Ik zag het onder andere aan die dingen van Tante Jo, de tante van Toon Hermans. Die tante had namelijk twee van die dingen gelijk mijn twee Zwarte Pieten. Goed gelezen: een verkleedpartij. Voor kinderen. En het spelen van de rol van Sinterklaas is uiterst inspannend. Mijn gage ging rechtstreeks naar De Witte Bedjes, van Het Parool. Partners in crime. Toen mijn zoon om tekst en uitleg vroeg over Sinterklaas, omdat hij niet meer geloofde, heb ik de hele boel eerlijk opgebiecht (een snufje katholiek erbij). “O, dus het waren maar verklede mensen?” “Ja.” “Nou, dan waren het allemaal amateur Sinterklazen. Alleen die gast in Bovenkerk. Die was goed. Die was echt!”. “Dat was je vader, mijn zoon!”
Ik ken meerdere Joodse Sinterklazen. Een dienst terug bewijzen aan onze niet-Joodse vrienden, om niet dus steeds een amateur beschoten en onvoorbereid over de  vloer te hebben.
Sterker nog, deze Sinterklaas ging zelfs eens op Sjabbat ter synagoge. Een jaar of vijf geleden werd mij gevraagd de Bat Mitswa (van een meisje dus) op te leuken met mijn komst, na de dienst op het ‘feestje’. Juist daar had ik wel oren naar: ná de dienst. Ik had voor deze keer géén kruis op mijn mijter, geen paard op de gang, want je huisdier geef je een dag in de week rust. Overbodig te melden dat mijn slaven ook een vrije dag hadden.
Hoe dan ook: deze Sinterklaas was op Sjabbat in sjoel. Dus Joods.
Dat de lippen nu blauw, geel, groen, paars, wit, oranje mogen worden gestift is een steun aan de homobeweging in hun strijd tegen Poetin. En passant worden er bij Max Factor, Estee Lauder, Rubinstein en weet ik wie zo een paar centen meer verdiend. Sinterklaas heeft alle oorringen te gelde gemaakt in Antwerpen, goed verdiend en zo zijn er een heleboel kinderen meer in Nederland die van Sinterklaas een cadeautje krijgen. Somalische, Ghanese, Surinaamse, Antilliaanse kinderen. Géén uitzondering. Alleen die kwijlebabbel kunstenmaker Halve Gario gaat mee in de zak. Mee! Weg!
Op 6 december, altijd weer, is Sinterklaas vertrokken, in het geheim. Niemand weet waarheen. Wejiwrech (ontsnapt, gevlucht). Met zijn Zwarte Pieten een jaartje ondergedoken.
En let op: Sinterklaas is NIET de Kerstman. Sinterklaas viert geen Kerst, dus is hij geen Kerstman.

Quod erat demonstrandum. Sinterklaas is Sinterklaas en Sinterklaas zal zolang er pekelvlees is, geen ham eten. Sinterklaas is Joods.

3 opmerkingen: